logo

מאמרים

כתבות התפתחות מוטורית בתינוקות​ - האם התינוק שלי מתפתח בזמן ולמה כדאי לשים לב?

ראשית חשוב להבין כי לכל תינוק יש קצב משלו להשיג אבני דרך מוטוריות ובדרך הטבע יתקדם בזמן שלו, ובמילים אחרות תינוקות בריאים ישיגו אבני דרך בזמנים שונים באופן נורמלי.

כדאי לדעת שסדר הופעת המיומנויות המוטוריות אינו מאוד חשוב וזה לחלוטין בסדר אם הוא נעמד לפני שזוחל או זוחל על 6 בלי לזחול על גחון. בסופו של דבר האדם הקטנטן החל מיום היוולדו שואף להגיע למנח זקוף, לעמידה ולהליכה עצמאית בבוא היום (גיל ממוצע להליכה עצמאית הינו שנה וחודשיים).

יחד עם זאת התינוק שנע בקלות במרחב ומשיג אבני דרך מוטוריות בזמן יוכל גם לחקור את סביבתו בקלות יותר, דבר אשר ידוע כמגרה את התפתחותו השכלית, התקשורתית והרגשית.

לכן אם לתינוק מעט קשה מבחינה פיזיקלית כדאי למצוא דרכים לסייע לו להתגבר על הקושי.

 

אז מה בעצם משפיע על קצב ההתפתחות המוטורי?

ישנם גורמים פיזיקליים רבים אשר יכולים לגרום לעיכוב מוטורי כמו למשל ליקוי ראייתי, גמישות יתר או טונוס נמוך. גורמים נוספים הם סביבתיים כמו לדוגמה אופן החזקת התינוק, שעות שכיבה ממושכות על הגב גם בזמן עירות וחסר בגירויים מתאימים.

כשאנו שמים לב לעיכוב משמעותי בהשגת אבני דרך מוטוריות ביחס לבני גילו של התינוק או למיעוט יחסי בתנועה יש לפנות לרופא הילדים לבדיקה ולאחר מכן במידת הצורך לאבחון בפיזיותרפיה. לא כל תינוק זקוק להתערבות טיפולית ארוכת טווח. לעיתים מספיקה הכוונה והדרכה או טיפול ממוקד.

 

מה עושים באבחון פיזיותרפיה?

תשאול והיכרות עם הרגליו של התינוק ושל המשפחה

תצפית על התינוק במנחים השונים

בדיקה פיזיקלית

קביעת האחוזון המוטורי בו התינוק נמצא ביחס לפני גילו על פי בדיקה סטנדרטית

הדרכה להורים וטיפול במידת הצורך

 

איך אדע אם התינוק שלי בעיכוב מוטורי או זקוק לאבחון?

עיכוב משמעותי בהשגת מיומנויות מוטוריות-

50% מהתינוקות ישיגו התהפכות מבטן לגב עד גיל 5 חודשים, יזחלו על הבטן עד גיל 7 חודשים וימשכו עצמם לעמידה עד גיל 8.5 חודשים. אם התינוק שלך רחוק מזמנים אלו כדאי לפנות.

אסימטריה- תינוקות אמורים לבצע מיומנויות באופן סימטרי עם הזמן. תינוקות מתחילים מיומנות חדשה בצד אחד ולאחר מכן בצד השני. לדוגמה מתהפכים מהגב לבטן לכיוון ימין. אם יש ביצועים אסימטריים במספר מיומנויות, שימוש מופחת ביד או הפניה קבועה של הראש לצד אחד יש לפנות לבדיקה.

שליטת ראש דלה- עד גיל 4 חודשים התינוק צריך להרים ראש היטב (90 מעלות) בשכיבה על הבטן ולהפנות מבט מצד לצד. 

Share by: