logo

מאמרים

פתרונות פשוטים להעלאת רמת הפעילות היומיומית

כיום כולם כבר מכירים בחשיבותה הרבה של הפעילות גופנית והשפעותיה הפיזיות והמנטליות.

בשנים האחרונות, בעקבות מחקרים חדשניים בתחום, ארגון הבריאות העולמי מציג את הפעילות הגופנית כסוג של "תרופה" המסייעת במניעת מחלות ועל כן ורופאים ומטפלים ממקצועות הבריאות ממליצים יותר ויותר על ביצוע פעילות גופנית סדירה המתאימה ספציפית לאדם- מבוגר/ ילד/ בריא או עם מחלה כזו או אחרת.

פעילות גופנית שהינה מספקת מבחינת העוצמה והמינון שלה מסייעת במניעת מחלת הסוכרת, הפחתת השמנה, מניעת מחלות לב, מניעת סוגי סרטן מסוימים, האטת תהליכי הזדקנות ועוד...

 

בילדים החשיבות היא אף רבה יותר היות והפעילות הגופנית תורמת משמעותית מבחינה רגשית לתפיסת היכולת של הילד והדימוי העצמי שלו.

יש לקחת בחשבון שחלק ניכר מהמשחק המשותף של ילדים טומן בחובו צורך ביכולות גופניות- לדוגמה- בגילאי הגן- טיפוס על מתקנים ובגילאי בית הספר- משחקי כדור, תופסת, קפיצה בגומי וגם סתם ריצה חופשית בהפסקה.

כיום רוב הילדים מרבים בישיבה מול מחשב, טאבלטים, פלאפונים ואמצעי משחק אלקטרוניים אחרים . משחקים אלו מספקים להם עניין וגירוי רב מאוד למשך זמן, ולכן לעיתים רואים אותם פחות בחוץ: בפארק, במגרש הכדורגל, חצר וכו...מאידך ניתן לנצל את המשיכה למשחקים אלו גם לטובת פעילות גופנית.

 

אז מה אנחנו ההורים יכולים לעשות כדי לעודד ליותר פעילות גופנית ופחות ישיבה?

ללכת עם הילדים ולא נגד הקדמה הטכנולוגית- אפשר להיעזר בקונסולות המשחקים הקיימות ולעודד דרכן פעילות גופנית. לדוגמה משחקי ווי ספורט המתבצעים בעמידה, משחקי ווי על פלטת שווי משקל, משחקי Xbox הדורשים את הפעלת הגוף- תנסו בעצמכם ותראו שזה מאמץ ולא כ"כ קל.

הדעות חלוקות לגבי הגבלת זמן מול מסך והשפעותיו החיוביות והשליליות (זה למאמר אחר) אך כמובן שמומלץ לא להגזים אלא לנתב את המסך לפעילות פחות "יושבנית.

 

להחליף נסיעה ברכב בהליכה ושימוש במעלית בשימוש במדרגות. עלייה וירידה של מדרגות והליכה בקצב בינוני עד מהיר בהחלט מעלה דופק ויש לה השפעה על המערכת האירובית. נסו לשלב הליכה לגן/לבית הספר או לסידורים בשעות אחה"צ בלו"ז היומי. עלו עם הילדים הביתה במדרגות, תנו להם דוגמה אישית ותראו אולי הם יאהבו את הרעיון.

 

משחקים ביתיים המשפרים כושר- לא כל אחד רוצה להפוך את ביתו המעוצב והמסודר למגרש ספורט אך יש בהחלט מספר רעיונות לפעילות שאינה מבלגנת מדי- קפיצה בחבל (להתאמן כל השבוע לראות כמה כל אחד הצליח לשפר), טניס שולחן- לא צריך לרכוש שולחן, יש היום רשת שניתן להרכיב על פינת האוכל ומניסיון זה עובד לא רע בכלל, מחבואים- אכן מעלה את הדופק כשרצים בחזרה לעמדה, טרמפולינה קטנה- אם יש מקום, הילדים לרוב מאוד אוהבים, נהנים להוציא אנרגיה ותוך כדי משפרים יכולות גופניות רבות.

 

משחקים ופעילות מחוץ לבית- כתלות במזג האוויר כדאי לשלב טיולים רגליים סוף השבוע, שהות בפארקים עם מתקנים, רכיבה על אופניים קורקינט ודומיהם. צאו עם כדור/ צלחת מעופפת או כל משחק שיעורר עניין לפעילות. בימים סגריריים ניתן למצוא כיום מקומות רבים סגורים המשלבים פעילות של טיפוס וקפיצה גם לגדולים וגם לקטנטנים- ג'ימבורי, קירות טיפוס, טרמפולינות גדולות ועוד...

 

טיפ אישי- לאחרונה ילדיי חסכו יחד כסף לרחפן. למי שלא מכיר עוד צעצוע טכנולוגי שמטיסים עם שלט וניתן גם לצלם בעזרתו. אין ספק שלמרות הקור והאפרוריות הרחפן המדובר הצליח להוציא את כולנו יחד מהבית. אז נכון שהוא מופעל על ידי שלט אך בכל זאת צריך לצאת לשטח פתוח ולרוץ ולהביא אותו כי הוא לא תמיד נוחת היכן שמכוונים. מעבר לפעילות הגופנית נהנינו גם מהביחד המשפחתי.

 

ושאלה אחרונה ולא פחות חשובה- כמה פעילות צריך לעשות?

ילדים מבצעים פעילות באופן טבעי לא רק בחוג או לפי הנחיה לדוגמה- התרוצצות בחצר הגן או בית הספר, וכשאנו מחשבים את זמן הפעילות הכללי ביום אנו כוללים גם את החלק הזה.

על פי איגוד הלב האמריקאי ילדים צריכים לבצע פעילות גופנית של 60 דקות לפחות ביום ברמת מאמץ בינונית לפחות. 60 הדקות כוללות כל פעילות יומיומית הדורשת מאמץ המורגש כמאמץ ברמה 5-6 מתוך 10- ראה תמונה.

 

ניתן להיעזר בטבלה המצורפת על מנת לבדוק כמה פעילות גופנית ובאיזו רמת מאמץ הילד בצע השבוע.

מומלץ להדפיס ולתלות או לכתוב על לוח מחיק.

 

מה עשיתי היום? כמה התאמצתי? אפשר לסמן בטבלה

Share by: